header foto header foto header foto
header foto header foto header foto
header foto header foto header foto
 
Spelregels

De spelregel van de week

Nieuws afbeelding 22-1

Zaalhockey - gebruik van lichaam en stick

 

Waar of niet waar

  1. Als een tegenstander al laag zit met de stick mag je de bal niet hard en van dichtbij door hem heen proberen te spelen.
  2. De pirouette waarbij de balbezitter een draai maakt en dan ‘zonder te kijken’ de bal een richting opspeelt moet worden.afgefloten omdat dit gevaarlijk is.
  3. Een verdediger die met zijn stick en/of lichaam een pass bij de balk heeft ‘dichtgezet’ moet ruimte maken als een aanvaller hier doorheen wil lopen.
  4. Als een bal tussen de sticks van spelers wordt geklemd en spelers maken geen aanstalten het klemmen te beëindigen, dan geef je een vrije slag voor de verdedigende partij.

 

Antwoorden

  1. Deze overtreding heet ‘door het blok spelen’ en is gevaarlijk, omdat hij leidt tot blessures. Zie je dat dit toch gebeurt, fluit dan direct af en waarschuw de overtreder. Het maakt niet uit of de laagzittende speler de stick in fore- of backhandgreep vasthoudt. Stelling is dus ‘waar’.
  2. De pirouette waarbij de balbezitter een draai maakt en dan van dichtbij duidelijk bewust richting zijn tegenstander speelt is potentieel gevaarlijk en moet worden afgefloten. Stelling is ‘niet waar’ want er werd niet van dichtbij duidelijk bewust richting tegenstander gespeeld.
  3. Een verdediger die met zijn stick en/of lichaam een pass of looplijn bij de balk heeft "dichtgezet” moet worden beschermd als een aanvaller de bal hier hard tegenaan speelt of deze erdoorheen probeert te drukken of lopen. De balbezitter zal een andere weg moeten kiezen, want die langs de balk is door de verdediger reglementair afgesloten. ‘Niet waar’ dus.
  4. ‘Niet waar’. Indien een bal tussen de sticks van spelers wordt geklemden spelers maken geen aanstalten het klemmen te beëindigen geef je een bully.