header foto header foto header foto
header foto header foto header foto
header foto header foto header foto
 

hockey_arbitrage

Afspraken binnen de Lochemse Hockeyclub over arbitrage
Elk team wil dat de wedstrijd gefloten wordt door een goed opgeleide en gemotiveerde scheidsrechter. Die scheidsrechters zijn dus onmisbaar bij de Lochemse Hockeyclub. Je zult merken dat hoe vaker je fluit, hoe leuker het wordt. Dus fluit mee!

Scheidsrechters: de indeling
De LHC en de KNHB gaan er vanuit dat je als spelend lid beschikbaar bent als clubscheidsrechter. Vanaf het moment dat je in een B-team zit kun je starten met een online-cursus, die aangeboden wordt door de club (je krijgt vanzelf een oproep).

Zodra je in het bezit bent van een scheidsrechterskaart mag je wedstrijden bij de jongste jeugd fluiten (met begeleiding), daarna word je ingedeeld op elftalwedstrijden.

Bij wedstrijden met elftallen zetten we scheidsrechters in met een kaart. De eerstelijns jeugdteams (A1, B1, C1, en D1) en de senioren/veteranen worden zoveel mogelijk gefloten door ervaren scheidsrechters. We houden bij het indelen van scheidsrechters vanzelfsprekend rekening met het ervaringsniveau. We proberen de wedstrijden gelijk te verdelen over alle scheidsrechters. En, als iedereen de spelregelcursus met succes heeft gevolgd, is het binnen het team vaak ook makkelijker te ruilen, nietwaar?

Voor de overige teams (E en F-teams) zet de LHC ouders zonder scheidsrechterskaart in als spelbegeleider. Voor deze wedstrijden gelden eenvoudiger spelregels. Op de site van KNHB staan alle relevante spelregels, ook voor de elftallen.

Communicatie over fluitbeurten; je krijgt een reminder maar checkt ook zelf!
Als je wordt ingedeeld, krijg je via de mail bericht (zorg dat je juiste gegevens in LISA staan).

Als reminder krijg je als scheidsrechter op de donderdag voor de wedstrijd nog een herinneringsmail. En in LISA is jouw fluitbeurt zichtbaar.

Ingedeeld als scheidsrechter, maar je bent helaas verhinderd
Soms komt het niet uit om te fluiten. Met elkaar zorgen we er op de club voor dat de wedstrijden gefloten worden. Je bent daarom als ingedeelde scheidsrechter verantwoordelijk voor je fluitbeurt. Als je verhinderd bent , zoek je zelf een vervanger. Vraag op tijd in je team of zij je willen vervangen. Ook oud-teamgenoten kun je natuurlijk vragen of ze willen ruilen met je. Mail de naam van de vervanger direct door aan [email protected].

Wij publiceren de nieuwe scheidsrechter op de site. Heb je geruild, maar is je vervanger er niet? Vervelend voor de teams, coaches en de betrokken scheidsrechters. Een no-show heeft helaas consequenties. Omdat je verantwoordelijk was, krijg jij in dat geval een bericht hierover. Maak daarom een heldere, duidelijke afspraak. Het is natuurlijk altijd mogelijk om vrijwillig extra te fluiten, en dat zien we graag.

Fluitbeurt gemist of te laat?
Jammer voor de teams en de coaches. We delen je dan opnieuw in én de eerstvolgende thuiswedstrijd kun je niet meedoen. De coach bewaakt dan dat je niet opgesteld wordt als speler.

Arbitrage: veel gestelde vragen

Vraag: Ik ben ingedeeld om een wedstrijd te fluiten, maar ik kan niet op die datum/tijd. Wat moet ik nu doen?
Antwoord: Als je niet kunt fluiten, zoek je zelf een vervanger. Je kunt een vervanger zoeken, eventueel met behulp van je coach, in je team of daarbuiten. Je geeft aan de indeler door welke vervanger voor jou in de plaats de wedstrijd fluit. Dit doe je via de mail waarin je bent aangewezen als scheidsrechter.

Vraag: Ik ben ingedeeld voor een wedstrijd, maar heb een vervanger geregeld. De vervanger komt niet opdagen. Wat nu?
Antwoord: Wij vinden dat je als ingedeelde scheidsrechter verantwoordelijk bent, en dus ook voor de vervanger.

Vraag: Wanneer moet ik een scheidsrechterskaart halen?
Antwoord: Alle leden vanaf B-leeftijd (15 jaar) worden uitgenodigd voor een online scheidsrechterscursus (verplichte deelname).

Vraag: Ik vind fluiten leuk. Is er een mogelijkheid om hier meer mee te doen? Antwoord: Meld je bij de arbitragecommissie via [email protected]In overleg kun je je wellicht aansluiten bij de CS+ groep (clubscheidsrechter plus).

In het Verenigings Arbitrage Plan (VAP, zie hieronder) staat alles wat met fluiten te maken heeft, uitgebreid beschreven.

https://www.lochemsehockeyclub.nl/files/library/verenigings%20arbitrage%20plan%20(vap)%20lochemse%20hockeyclub.pdf