header foto header foto header foto
header foto header foto header foto
header foto header foto header foto
 
Spelregels

Spelregel van de week

Nieuws afbeelding 10-3

Situatie:

Verdediger A speelt de bal (in de cirkel die hij verdedigt), onder druk gezet door aanvaller B, weg met een hoge backhandslag. Hoog wil hier zeggen: minimaal op kniehoogte van de tegenstander.
Wat doet de scheidsrechter?

a)     Niets, laat doorspelen

b)    De scheidsrechter kijkt vooral of aanvaller B hier nog voordeel uit kan halen

c)     De scheidsrechter geeft een strafcorner

 

 

 

 

Antwoord:

Hoog is geen regel

Hoge ballen worden door de scheidsrechter beoordeeld op twee dingen: opzet en gevaar. Volgens de spelregels van de KNHB namelijk mag je de bal niet opzettelijk omhoog slaan, behalve bij een schot op doel. Met een flick of scoop mag je de bal overigens wel omhoog spelen. Maar ook hiervoor geldt: mits dat geen gevaar oplevert. Pas als dat het geval is wordt een hoge bal afgefloten, maar niet omdat hij hoog is.

Hoge backhand: met uitzondering van een schot op doel mag je een bal dus niet opzettelijk omhoog slaan. BELANGRIJK! Speciale aandacht vraagt de backhandslag. Wanneer deze hoog wordt geslagen, dan geldt dit volgens de KNHB als een opzettelijk hoog geslagen bal. Dat is sowieso verboden, gevaarlijk of niet. Wat precies ‘hoog’ is, daarvoor bestaat in het veld niet een harde grens zoals in de zaal. Maar een bal op kniehoogte hoort te worden afgefloten als een opzettelijk hoog geslagen backhand, aldus de KNHB. TIP! Let hierbij vooral op de linksachter die, onder druk gezet door de aanvallende partij, met een hoge backhand uitverdedigt. Gebeurt dit in de cirkel, dan volgt een strafcorner. Gebeurt het buiten de cirkel, dan is het een vrije slag tegen. Het juiste antwoord is daarom: c.