header foto header foto header foto
header foto header foto header foto
header foto header foto header foto
 
Geef de stick door

GEEF DE STICK DOOR…. 5 vragen aan Julius Kayser

Nieuws afbeelding 7-2

Wie zorgt ervoor dat de velden er altijd keurig bij liggen en hoeveel tijd gaat daar in zitten? Wie regelt de administratie of de inkoop van materialen? Wie plant de wedstrijden en regelt er scheidsrechters? Deze rubriek laat je kennis maken met onze vrijwilligers. Michel van den Bos gaf in november de stick door aan Julius Kayser:

 

Michel, dank voor het doorgeven van de stick aan mij. Graag beantwoord ik de vragen.

 

1. Vertel iets over jezelf en wat is je functie binnen de LHC

Mijn naam is Julius Kayser, getrouwd met Margreet en we hebben 2 kinderen, Anne-Marie (31) en Menno (28). We hebben beiden vanaf onze jeugd gehockeyd, eerst bij PW en later bij VVV in Amsterdam.

Toen Margreet en ik in 1982 in Lochem gingen wonen zijn we lid geworden van de LHC. Margreet heeft in de donderdag-veterinnen gespeeld, jaren als aanvoerder, Anne-Marie en Menno hebben vanaf hun 7de gehockeyd bij de LHC, en hockeyen nu in Amsterdam. Zelf speel ik met onderbrekingen door blessures sinds 1984 bij de veteranen. 

 

Ik heb o.a. leidinggevende functies bekleed bij een aantal bedrijven, een eigen groothandel gehad en als interim manager gewerkt.

 

In 2005 ben ik bij het accommodatieteam gekomen toen de leveranciersselectie voor het tweede kunstgrasveld gemaakt moest worden en vervolgens het veld werd aangelegd.

 

Wat houden de werkzaamheden van het A-team in?

Onderhoud kunstgrasvelden, natuurgrasvelden, terrein, clubhuis en kleedkamers. Denk hierbij aan: vuil verwijderen, schoonblazen, vegen / borstelen, bijvullen zand, mos bestrijding, reparaties planken en dug-outs, hekwerk, ophangen en schoonhouden sponsorborden bij de kunstgrasvelden,  maaien, onkruidbestrijding, egaliseren gaten, beregenen in periode van droogte, bladblazen, uitzetten en lijnen van de grasvelden. 

onderhoud terrein: schoonhouden, vuilverwijdering (veel peuken!), snoeien binnen en buiten het terrein, schoonblazen bestrating, schoonmaken roosters, onkruidbestrijding, legen vuilnisbakken, schilderen binnen en buiten het clubhuis, reparaties.

Overig: contact met installateurs, leveranciers en schoonmaakbedrijf Agnes.

Tot slot: onderhoud / distributie / inkoop keepersmateriaal en overig spelmateriaal (belangrijke rol voor Thijs van Alen)

Deze winter is het vervangen van de slagplanken rond KG 1 een mooie extra klus geweest.

 

Het A-team bestaat uit zo’n tien mannen die in wisselende samenstelling iedere maandag- en vrijdagochtend op de club zijn. In voorkomende gevallen zijn we ook de overige dagen beschikbaar voor accommodatie-werkzaamheden. Liefhebbers van klussen zijn van harte welkom. 

 

2. Wanneer en waarom ben je actief geworden op de club? 

Het "wanneer”. Vanaf het begin van ons lidmaatschap hebben Margreet en ik hand- en spandiensten verleend voor diverse club-klussen. Ergens in de 90-er jaren ben ik door Piet de Kant gevraagd om in de technische commissie te komen. "Dat kost niet zoveel tijd” was zijn verkoopargument dat ook nu nog steeds opgeld doet als vrijwilligers worden gevraagd. Mijn ervaring is dat als je iets met plezier doet er ook altijd tijd voor is.

Vanaf die tijd heb ik jaren TC activiteiten ontplooid, vooral in de jongens/mannenlijn. Ook ben ik een paar jaar voorzitter van de SAR geweest totdat ik gevraagd werd om nog een zittingsperiode vanuit het bestuur de TC activiteiten te behartigen.

Het "waarom” . Toen ik als 16-jarige bij PW in Heren 1 kwam, reed ik iedere uitwedstrijd met de veelal oudere teamgenoten mee naar Zwolle, Nijmegen, Arnhem etc. Op mijn vraag of ik op een of andere manier moest bijdragen aan de reiskosten kreeg ik te horen dat dat niet nodig was want later zou ik weer jonge spelers meenemen. 

Bij het "waarom” speelt natuurlijk dat we onze kinderen een leuke en sportieve jeugd in Lochem wilden geven. Mede door de goede sfeer op de LHC is dat gelukt. Zo heeft Menno nog tot z’n 24ste in Heren 1 gespeeld.

 

3. Wat is je leukste moment/herinnering aan de LHC?

Er zijn veel momenten die ik erg waardeer: als coach het kampioenschap met jongens C1, de samenwerking binnen het A-team, mooie wedstrijden met veteranen L, maar twee herinneringen springen er voor mij uit. De eerste is onze eerste echte kennismaking met de LHC tijdens het lustrumjaar 1984, meer in het bijzonder het cabaret wat toen werd  opgevoerd. Een club met leden die tot zo’n fantastische show in staat zijn, moet wel een bijzondere club zijn.

Het tweede is mijn periode in de TC met Aiko Klein, Wim van Hal, Yvonne van der Horst e.v.a.. Het hoe en waarom van het hockeyspelletje, het verenigingsleven kwamen toen intensief aan de orde, in vergaderingen, langs de lijn, bij elkaar thuis en werden concreet in de uitvoering. Een inspirerende tijd.

 

4. Wat vind je goed en wat zou je verbeterd willen zien binnen de LHC?

Gelukkig gaan er bij de LHC veel dingen heel goed. Commissies verrichten uitstekend werk. Zo is er weer een Sinterklaasfeest geweest waar mijn buurkinderen zeer enthousiast over waren, het jeugdraadfeest was een groot succes, de barcommissie is in rustig vaarwater gekomen en in het bestuur hebben we nu met de komst van Tom van der Laan nog extra hockey- en verenigingskennis gekregen. 

 

Wat ik verbeterd zou willen zien? Niet zozeer verbeterd als wel wil ik de opvatting die hier en daar te horen en te lezen is tegenspreken "dat we in een transformatie zitten naar een nieuwe tijd waarin een andere rol is weggelegd voor een club als de LHC. De club als plek waar service wordt geleverd aan de klant cq de leden”. Een pijler van een vereniging is juist dat je als leden met elkaar activiteiten ontplooit. Het lidmaatschap van jezelf of je kind is slechts een bewijs van toegang tot de club. Daarna begint het pas. Het is ook niet zo dat de vermeende individualisering van de maatschappij geen andere mogelijkheid biedt. Leden (en ouders van) begrijpen heel goed dat ze als lid ook mede verantwoordelijk zijn voor het reilen en zeilen van de LHC.

 

5. Aan wie geef je nu de stick door en waarom?

Vrijwel alle leden en ouders, kennen Piet de Kant. Graag zou ik van hem willen horen wat hem na al die jaren nog steeds motiveert om de jongste jeugd de beginselen van het hockey (en de ouders van het verenigingsleven) bij te brengen. 

 

Tot slot een zoekplaatje uit het seizoen 1974-’75. Keurige heren waren we ook toen al!

 

Wil je ook graag iets doen voor onze mooie club, dan kun je contact opnemen met Ingrid Middag van de Vrijwilligerscommissie: 06-14382065 (of [email protected])

Bijlage